12 Eylül 2013 Perşembe

John Cena

[Resim: 200px-John_Cena_134616.jpg]


John Cena veya tam adı ile John Felix Anthony Cena, Amerikan bir aktör, bir Hip-Hop şarkıcısı ve bunların yanında profesyonel bir Amerikan Güreşçisidir. 23 Nisan 1977'de doğan John Cena şu an 36 yaşında.

Güreşten Önceki Yaşamı

West Newbury,Massachusetts'te ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi Cena. Springfield Koleji'nden mezun oldu ve güreş ile ilgilenmeye başladı. Ailesinde daha önce hiç güreşçi olmamıştı ve bu sebeple John Cena güreşe geç başladı. Yine de kısa zamanda ünlendi ve sevilen bir kişiliğe dönüştü.

World Wrestling Entertainment

2002-2004

Cena ilk maçında Kurt Angle ile karşılaştı ama yenilmekten kurtulamadı. Daha sonra Jericho onunla karşılaştı ama Cena yine kaybeden taraf oldu. Cena, kısa sürede Undertaker ile tanışarak arkadaşlık kurdu. Billy Kidman ile tag team turnuvasında yer aldı ama turnuvada bir başarı elde edemeyince heel turn geçirdi. Kidman ile kısa bir çekişme yaşayan Cena 2003 yılının başlarında Eddie Guerrero, Chavo Guerrero ve eski ortağı B-2 ile çekişti. 

Bu çekişmelerden sonra WWE Championship için yapılan #1 Contender turnuvasından galip olarak çıktı. Backlash 2003'te Brock Lesnar ile WWE Championship için karşılaşsa da Lesnar ona galibiyet yüzü göstermedi. Brian Kendrick ile de bir feud yaşayan Cena 2003 yılının sonlarına doğru face oldu. Paul Heyman ile terslik yaşayan Cena 2004'te kariyerinin ilk Royal Rumble maçına katıldı fakat Big Show tarafından elendi. 

Wrestlemania XX'te United States Championship ünvanı için Big Show ile bir maça çıkan Cena bu maçtan galip ve United States Champion olarak ayrıldı. Rene Dupree ile yıl ortasına kadar feud yaşayan Cena kemeri daha sonra Booker T'ye kaybetti. Kemeri tekrar kazansa da Carlito'nun ilk maçında kemeri tekrar kaptırdı. Zaman zaman Carlito ve koruması ile maçlar yapan Cena sonunda United States Championship'i yine kazandı.
[Resim: 200px-Edge_vs._Cena.jpg]
2005-2006


Royal Rumble 2005'te John Cena, Batista ile son ikiye kalsa da Batista onu elemeyi başardı ve Cena yine Royal Rumble'dan eli boş döndü. Cena sonrasında Kurt Angle'ı yendi ve Wrestlemania XXI'de JBL ile WWE Championship maçına çıkma hakkını elde etti. Bunun sonucunda doğal olarak JBL ve onun grubu Cabinet ile çekişmeye girdi Cena. USC ünvanını Cabinet üyesi Orlando Jordan'a kaybetti. Wrestlemania XXI'de WWE Championship'i kazandı Cena. Judgement Day'de tekrar JBL'i bir I Quit maçında mağlup etti, sonrasında da RAW'a draft oldu. Kurt Angle ile kemer için bir çekişme yaşayan Cena Angle ile olan feudundan galip çıksa da New Year's Revolution'da Edge'e karşı kemerini cash-in ile kaptırdı. Üç hafta sonra kemeri Royal Rumble'da geri kazandı Cena.

Wrestlemania 22'de Triple H'i, Backlash 2006'da Triple Threat Match'te Triple H ile Edge'i yendi. ECW One Night Stand 2006'da Cena ünvanını cash-in hakkını kullanan Rob Van Dam'e kaybetti. Maça Edge'in karışması bunda etkili oldu. Temmuz ayında Edge, Rob Van Dam ve Cena'yı yenerek ünvanı kazansa da Unforgiven 2006'da Cena TLC maçında Edge'den kemeri aldı. Cena daha sonra Big Show ve Booker T ile şampiyonların şampiyonu maçında karşı karşıya geldi. Maçın sonlarına doğru maça karışan Kevin Federline şampiyonluk kemeri ile Cena'ya saldırdı ve Booker T'nin kazanmasını sağladı. 

2007

Cena Umaga ile bir çekişmeye girdi ve New Year's Revolution'da onu yenerek yenilmezlik serisine son verdi. Royal Rumble'da Umaga'yı bir kere daha yenen Cena kemerini korumaya devam ediyordu. Royal Rumble sonrasındaki RAW'da Cena ve Shawn Michaels Rated-RKO'yu yenerek Tag Team kemerlerini kazandılar. Cena böylece iki kemerin birden sahibi oldu. Cena Wrestlemania 23'te Shawn Michaels'ı yenerek kemerini korumaya devam etti. WM sonrası gerçekleşen RAW'da 10 takımın katıldığı bir Battle Royal oldu. Shawn bu maçta kendi takım arkadaşı Cena'yı eledi ve kemerin The Hardy Boyz'a geçmesini sağladı. Cena kemerini Backlash 2007'de Shawn Michaels, Edge ve Randy Orton'a karşı başarıyla korudu.

The Great Khali Backlash'ten sonraki RAW'da Orton, HBK ve Edge'e saldırarak kemeri istediğinin mesajını verdi. Judgement Day'de Cena Khali'yi pes ettirerek yendi ve saltanatını sürdürdü. One Night Stand'de Cena Khali'yi tekrar yendi ve Khali daha sonra Smackdown'a geçince feud bitti. Jonathan Coachman Vengeance için John Cena, Randy Orton, Bobby Lashley, Mick Foley, King Booker maçı ayarladı. Cena bu maçta Foley'e F-U hareketini yaparak maçı kazanmasını bildi ve kemerini korumayı başardı. Cena Great American Bash'te de Bobby Lashley'i yendi. Summerslam'de ise Orton'ı mağlup eden Cena'nın saltanatı bir türlü sona ermek bilmiyordu. Unforgiven'da DQ ile kemerini koruyan Cena Jonathan Coachman'ın duyurusuna göre No Mercy'de Randy ile yeniden karşılaşacaktı ama Mr. Kennedy ile yaptığı bir maçta sakatlanınca Vince McMahon kemeri boşta ilan etti.
[Resim: 170px-John_Cena_August_2008.jpg]
2008-2009


Cena Royal Rumble 2008'de geri döndü ve son kişi olarak ringe girdi. Maçı kazanmayı başardı. Kemer maçı için Randy Orton'ı seçti fakat hakkını kullanmak için Wrestlemania'yı beklemek istemedi, maçın No Way Out'da gerçekleşmesini istedi. Cena bu PPV'da maçı DQ ile kazandı ama kemer ona geçmedi. Sonraki RAW'da Cena kemer maçına çıkmak için tekrar hak kazandı. Randy ve Cena arasındaki çekişmeye Triple H de katıldı. Dönemin GM'si William Regal her hafta bir güreşçinin şovun Main Event'ini belirleyeceğini açıkladı. Orton Cena ve Shawn arasında, Cena Triple H ve Randy Orton arasında ve Triple H ise RAW Roster'ının karşısında Cena ve Orton'ın olacağı bir maç ayarladı. Bu maçı DQ ile Orton ve Cena kazandı.

Wrestlemania 24'te Orton kemerini korudu. Backlash 2008'de kemeri kazanan taraf Triple H oldu. Judgement Day ve One Night Stand'de Cena JBL'i yendi. Night of Champions'ta HHH ile kemer maçına çıktı ama kazanamadı. Great American Bash'te JBL'e karşı bir New York City Parking Lot Brawl maçında yenildi. Summerslam'de Batista ve Cena arasında bir maç ayarlandı. Sonrasında Batista ve Cena Cody Rhodes ve Ted DiBiase'ye karşı Tag Team kemerleri için bir maç yaptılar ve kazandılar.

Diğer hafta yapılan rövanşta kemerleri kaybettiler. Summerslam'de Batista Cena'yı yendi. Cena'nın Unforgiven'da yapılacak olan Championship Scramble maçına katılacağı açıklandı ama sakatlığı nedeni ile turnuvaya katılamadı. Survivor Series'te geri dönen Cena, Chris Jericho'yu mağlup etti ve World Heavyweight Championship'i kazandı. Armageddon'da da Jericho'yu yendi ve kemeri korudu.

Royal Rumble'da Cena JBL'i yendi. No Way Out 2009'da Kofi Kingston'a maçtan önce saldıran Edge Elimination Chamber maçında Cena'yı mağlup etti ve kemeri kazandı. Wrestlemania 25'te Edge ve Big Show ile WHC için bir maça çıkan Cena kemeri kazanmayı başardı. Backlash'te Big Show'un Cena'ya saldırmasıyla Edge Last Man Standing maçında Cena'yı yenerek kemeri yine kazandı. Cena Judgement Day ve Extreme Rules şovlarında Big Show'u yendi ve intikamını aldı. Summerslam 2009'da Randy Orton ile WWEC için karşılaştı ama tam rakibine STF-U bağlamışken Brett DiBiase'nin maça karışmasıyla kaybetti. Breaking Point şovunda Randy Orton ile yaptığı bir I Quit maçında kemeri kazandı Cena. Hell in a Cell'de kemeri yine Randy kazandı.

Sonraki RAW şovunda Bragging Rights için Cena ve Orton arasında Iron Man maçı ayarlandı. Cena kazanırsa Orton ile bir daha kemer için karşılaşmayacaktı fakat Orton kazanırsa Cena RAW'dan ayrılacaktı. Maçın sonucu 6-5 ile John Cena lehine oldu. Survivor Series 2009'da Cena, Triple H ve Shawn Michaels ile karşı karşıya geldi ve kemeri korumayı başardı. PPV'dan sonraki RAW şovunda WWE kemeri için bir aday belirlemek amacıyla bir Battle Royal düzenlendi ve Sheamus bu maçın kazananı oldu. Sheamus TLC'de John Cena'yı mağlup etti ve kemerin yeni sahibi oldu.
[Resim: 202px-John_Cena_2010.jpeg]
2010


RAW şovunda konuk GM olarak gelen Mike Tyson Royal Rumble'da Sheamus'ın karşısına çıkacak rakibini belirlemek için Orton, Cena ve Kofi Kingston arasında bir maç ayarladı ve maçı Orton kazandı. Royal Rumble 2010'da Cena, geri dönüş yapan Edge ile son ikiye kaldı fakat elendi ve eli boş döndü. Elimination Chamber için yapılan eleme maçlarından birinde Cody Rhodes'u yendi. 

Elimination Chamber PPV'unda HHH ile son ikiye kaldı ve rakibini pes ettirerek kemeri kazandı fakat Vince McMahon geldi ve Batista ile karşılaşacağını açıkladı. Batista ringe geldi ve bir Batista Bomb yapıp maçı ve kemeri kazandı. Wrestlemania 26'da ikili tekrar karşılaştı ve Cena kemeri tekrar kazandı. Extreme Rules'ta Last Man Standing maçında Cena Batista'yı tekrar yendi. Over the Limit PPV'unda Cena Batista'yı bu sefer bir I Quit maçında yendi ve Batista emekli oldu.

Nexus

Cena bir RAW şovunda CM Punk ile karşılaşırken NXT'nin birinci sezon superstarları tarafından saldırıya uğradı. Arenanın her yerini dağıtıp herkese saldıran bu sekiz eleman ileride kendilerine "Nexus" adını vereceklerdi. Ertesi haftaki RAW şovunda Cena RAW Superstarlarının da yardımıyla NXT Superstarlarıyla bir süre dövüşse de NXT elemanları ringden kaçtılar.

Fatal 4 Way PPV'unda Edge vs. John Cena vs. Sheamus vs. Randy Orton maçı ayarlandı. Maçı Nexus'un saldırısı yüzünden yerde kalan Cena'yı tuş eden Sheamus kazandı ve hemen ringden kaçtı. RAW'da bir şampiyonluk maçı daha gerçekleşti ve hakem Vince McMahon'du ama NXT Superstarları ortalığı yine dağıtınca maçı Sheamus kazandı. NXT Superstarları ile Cena ilerleyen haftalarda altıya bir handicap maçında karşılaştılar ve NXT Starları yine kazandı.

Money in the Bank'te Cena Sheamus'a bir kafes maçında yine mağlup oldu. Sonunda Summerslam 2010'da Team WWE vs. Team Nexus maçı düzenlendi ve Team WWE maçı kazandı. Night of Champions'ta düzenlenen altılı şampiyonluk maçında Cena, Orton, Edge, Barrett, Sheamus ve Jericho katıldı. Maça Nexus'ın karışmasıyla Barrett Cena'yı eledi ama Sheamus şampiyonluğu Orton'a kaptırdı.

20 Eylül RAW şovunda Hell in a Cell için Cena vs. Wade maçı ayarlandı. Cena kazanırsa Nexus dağılacak Wade kazanırsa Cena Nexus'a katılacaktı. NXT 2. sezon starlarından Husky Harris ve Michael McGillycutty'nin karıştığı maçta Wade Cena'yı mağlup etti ve Cena Nexus'a katıldı. WWE Championship için adayın belirleneceği bir Battle Royal maçında Cena ve Barrett son ikiye kaldı fakat Cena Barrett'ın emrinde olduğu için Barrett Cena'ya kendini elemesini söyledi ve Cena en üst iplerden çıkarak kendini eledi, Barrett Orton ile karşılaşmaya hak kazandı.

Night of Champions'taki maçı Cena'nın müdahalesi ile Orton kazandı. Aynı gece Cena David Otunga ile takım olup Cody ve Drew McIntyre'ı yenerek Tag Team şampiyonluğunu kazandı. Wade'in emriyle kemerler Heath Slater ve Justin Gabriel'e geçti. Survivor Series'te Barrett ve Orton tekrar karşılaştı ve Cena özel hakemdi. Barrett kazanırsa Cena Nexus'tan çıkacak Orton kazanırsa Cena kovulacaktı. Maçı Orton'ın kazanmasını sağlayan Cena WWE'den kovuldu.

Cena sonraki RAW'da yapılan maçta Orton'ın maçı kazanmasını sağladı kovulmasına rağmen. Fakat The Miz cash in yaptı ve kemeri Orton'dan aldı. Bir sonraki RAW'a da izleyici olarak gelip McGillycutty ile Harris'e saldırdı Cena. Diğer üyelere de RAW yıldızlarının da yardımıyla saldıran Cena gözdağı verdi Wade'e böylece.
[Resim: 298px-Brock_Lesnar_and_John_Cena.jpg]
2011-2012

Cena Royal Rumble 2011'e 22. sıradan girdi ama maçı kazanamadı. Spiker masasında oturan The Miz onu ringden atan isim oldu. Alberto Del Rio maçı kazandı. Elimination Chamber 2011'de WWEC için contender seçmek amacıyla yapılan Chamber maçında Cena son ikiye birlikte kaldığı CM Punk'ı eleyerek maçı kazandı. Cena WM 27'de Miz ile karşılaştı fakat count-out ile sonuçlandı maç. The Rock geldi ve maçı No DQ & No Count Out olarak tekrar başlattı. 

Rock, Cena'ya Rock Bottom yaptı ve maçı Miz kazandı. Sonrasında Rock, Miz'e bir People's Elbow vurdu ve gece sona erdi. Extreme Rules'ta Miz vs. John Morrison vs. John Cena maçı gerçekleşti. Kafes maçı olan bu maçtan Cena galip çıktı. Over the Limit'te Cena I Quit maçında Miz'i tekrar yendi. Capitol Punishment'ta Cena R-Truth'u yeniyor. Sonraki RAW'da tekrar masa maçında karşılaşıyorlar. CM Punk'ın sayesinde maçı R-Truth kazanıyor ve sonrasında CM Punk'ın meşhur Pipe Bomb'u geliyor.

Money in the Bank'e kadar çalkantılı bir süreç atlatıldı. Money in the Bank'te CM Punk tam da kontratının bittiği gün bütün screwjob denemelerine rağmen WWE Champion oldu. Alberto Del Rio cash-in için geldi fakat CM Punk buna da izin vermedi ve WWEC ile şirketten ayrıldı. PPV'dan sonraki RAW'da WWEC için yapılan turnuvayı Rey Mysterio kazandı. Cena aynı gece rövanş hakkını kullandı ve kemeri kazandı fakat CM Punk return gerçekleştirdi ve Cena ile feuda devam etti.

Summerslam'de Cena'yı tekrar mağlup etti Punk ama Kevin Nash'in gelip Jacknife Powerbomb yapması sayesinde fırsat bulan Alberto Del Rio cash-in yapıp kemeri aldı. Fakat Cena Night of Champions'ta Alberto'yu yenerek kemeri kazandı. Hell in a Cell'de yapılan maçta Alberto Del Rio Cena ve Punk'ı yenerek kemeri tekrar kazandı. Cena sonraki PPV'da Alberto ile Last Man Standing maçında karşılaştı ve kaybederse bir daha WWEC için onunla maça çıkmayacaktı ki kaybetti. 

Cena Survivor Series'te Awesome Truth karşısına Rock ile birlikte takım olarak çıktı. Maçı kazandılar fakat maçtan sonra The Rock bir Rock Bottom yaptı Cena'ya. Cena TLC PPV'unda bulunmadı. 2012 Royal Rumble'da Kane ile karşılaştı. Sonuç Double Count Out oldu. Elimination Chamber'da Cena Kane'i Ambulance Match'te yeniyor.

Wrestlemania'da Rock'ın Cena'yla ayarladığı maç gelip çatıyor. Once in a Lifetime diye önümüze sunulan bu maçta Cena Rock'a kaybediyor. WM'dan bir gün sonra Cena bir konuşma yaparken Brock Lesnar geri dönüş gerçekleştirdi. Cena ile el sıkışıyorlarken Lesnar bir F-5 yaptı. Extreme Rules'ta karşılaşan ikilinin maçında Lesnar üstün olsa da Cena maçı kazandı. Cena Over the Limit'te Big Show'un sayesinde John Laurinaitis'e kaybetti.

Money in the Bank PPV'unda Cena Money in the Bank Briefcase'i kazandı. RAW1000'de hakkını CM Punk'a karşı kullandı ama Big Show karışınca başarısız cash-in gerçekleştiren ilk isim oldu. Summerslam'de Cena, Punk ve Big Show ile karşılaştı ama Punk kemerini korudu. Cena sakatlığı nedeniyle Hell in a Cell'de bulunmadı. Sonrasında Survivor Series'te Ryback ve Punk ile karşılaşsa da maçı yine kazanamadı.

Yılın son PPV'u olan TLC'de Dolph Ziggler ile Smackdown Money in the Bank Briefcase için karşılaştı ama yine kazanamadı.

2013-Current

John Cena Royal Rumble'a 19. sıradan girdi ve Ryback'i eleyerek maçı kazanmayı başardı. Wrestlemania 29 için WWE Şampiyonu The Rock'ı seçti. WM provası niteliğinde olan Elimination Chamber'da Ryback ve Sheamus ile takım olup Shield ile karşılaştılar ama mağlup oldular. Bir RAW şovunda Cena ve CM Punk arasında Rock'ın karşısına kimin çıkacağını belirlemek için bir maç yapıldı ve Cena kazandı. Wrestlemania'da John Cena The Rock'ı yenerek WWE Şampiyonu oldu.

Ertesi RAW'da Ryback tarafından saldırıya uğradı John Cena. Sıradaki Extreme Rules PPV'u için Ryback ile bir maç ayarlandı. Summerslam'e kadar Ryback karşısında çeşitli türde maçlar kazandı. Money in the Bank'te Mark Henry'yi yendi. Summerslam'e yaklaşırken dirseğini ciddi derecede sakatladı ama yine de Summerslam'de seçtiği rakip olan Daniel Bryan'ın karşısına çıktı ve kemeri kaybetti. Daniel Bryan ise aynı gece Randy Orton'dan cash-in yedi. Cena'nın ise birkaç ay ringlerden uzak kalacağı açıklandı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder