11 Eylül 2013 Çarşamba

Kayakla Atlama Nedir?

Kayakla Atlama veya İngilizce adı ile Ski Jumping, dik bir rampadan sporcunun kayakları ve kaygan zemin sayesinde hızlanarak doğru zamanlamayla sıçrayak çıkış yapıp ulaşabildiği en uzun mesafeye ulaşmasını ve estetik bir iniş yapmasını baz alan bir spordur.

Kayakla Atlama genel olarak bir kış sporu olarak bilinir, ve böyle öğretilir ancak yaz aylarında da çim zeminde bu sporun yapılması mümkündür. Çıkış noktası Norveç olan bu spor, zamanla Kuzey Amerika ve Avrupa'ya da yayıldı. 1892 Holmenkollen Kral Kupası'ndan sonra resmi bir spor oldu. Kayakla Atlama 1924'te Kış Olimpiyatlarına dahil oldu. İlk kez Fransa'da gerçekleştirilen Kış Olimpiyatları'nda yer aldı. Finlandiya Kayakla Atlama dalında 10 madalya ile başı çekse de toplam madalya sayısında Norveç 28'e 22 gibi bir üstünlük kurdu.

,

1936'da Kayakla Atlama'yı görüyoruz yukarıdaki resimde. Atlayıcılar kayakları paralel şekilde açıp kollarını ileri geri çevirerek rüzgarı kullanmaya ve en uzun mesafeye ulaşmaya çalışıyordu. Ancak bu taktik günümüze gelindiğinde "V Taktiği"ne bıraktı yerini. V taktiğinde ise kayaklar rampadan çıktıktan sonra V şeklinde açılır. Bu sayede yükseklik ve denge artar.

Tepelerin tiplerine gelecek olursak, normal ve büyük tepe olarak sayabiliriz. Bir de uçuş tepeleri var tabi ama onlar gerçekten uçuk mesafelerde ve nadiren görüyoruz dünya kupası takviminde.

K90 Tepeleri: K90 tepelerinde atlama noktası ve K noktası adı verilen yer arasında 90 metre fark vardır. 

K120 Tepeleri: K120 tepelerinde ise atlama noktası ve K noktası arasındaki mesafe 120 metredir.

Puanlama Sistemi

Puanlama sistemine gelecek olursak, kat edilen mesafe, stil, iniş, uçuş sırasındaki denge vb. durumlara bakılarak yapılan bir puanlama sistemi var. K noktasına ulaşmayı başarabilen her yarışmacı kafadan 60 puanın sahibi olur. K90 tepesinde metre başına 2, K120 tepesinde ise metre başına 1.8 puan eklenir veya çıkartılır. 

Beş jüri, aynı zamanda 20 puan üzerinden kendilerine göre yarışmacıların stillerini değerlendirirler. Stilden kasıt, kalkıştaki vücut duruşu, uçuş ve iniş sırasındaki denge tipi şeyleri içinde barındıran şey. Kesin yani nihai puan, jürinin verdiği en yüksek ve en düşük puanların silinip diğer üç jüri üyesinin puanının bir araya getirilip mesafe puanı ile toplanmasıyla oluşur.

İki turdan oluşan Kayakla Atlama yarışlarında her turda bir atlayış yapar her yarışmacı. İki atlayışı sonunda en yüksek puanı alan yarışmacı galip gelir. Çoğu sporda olduğu gibi ilk üç podyum olarak baz alınır ve alınan sıraya göre puanlar verilir ve puan durumu şekillenir. 

Notlar

  • Bir atlayış ortalama olarak 8 ile 12 saniye arasında sürer. Bu atlayışın genelde 2 veya 3 saniyesi uçuşa, geri kalanı ise rampadan çıkışa harcanır.
  • Şu ana kadar en yüksek başarıyı gösteren Kayakla Atlama sporcuları İskandinav ülkelerinden çıkmıştır. Çoğunlukla Norveç ve Finlandiya. Avrupa'dan sayacak olursak Almanya, Avusturya ve Polonya'yı örnek gösterebiliriz. Asya'dan elbette Japonya.
  • Ülkemizi, Türkiye'yi Kayakla Atlama sporunda temsil eden ilk isim Barış Demirci'dir.
  • Kayakla Atlama'da yapılan en uzun atlayış ise Johan Remen Evensen'in yaptığı 246.5 metrelik atlayıştır. Kayakla Atlama yarışlarında kullanılan en büyük tepe olan Vikersund tepesinde gelmiştir bu dünya rekoru. Videosu aşağıda;

Pro Wrestling yazıları haricindeki ilk yazımda sizlere Kayakla Atlama sporunun nasıl bir spor olduğunu, tepelerini, puanlama tipini anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımda ise büyük turnuvalar veya büyük sporcular konu olacaktır büyük ihtimalle. Arada sırada haber de paylaşacağım. Keyifle okumuşsunuzdur umarım, teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder